Високите цени на храните събуждат критиките срещу биогоривата в ЕС.
Съмнения има и дали биогоривата са полезни за околната среда.
Последната реколта на зърно в по-голямата част от света пострада силно от сушата тази година. Слабата реколта автоматично изпрати цената на зърното нагоре. В този контекст логичен въпрос е: Трябва ли да има субсидии за биогорива при положение, че храната поскъпва стремглаво?
Биогоривата или храна. Това е дилемата. Ето един пример: Реколтата от една нива може да бъде използвана или за храна или за производството на биогориво. Така производителие на биогориво и производителите на храна влизат в директна конкуренция за реколтата, повишавайки нейната цена.
Смята се, че биогоривата са по-благоприятни за атмосферата, тъй като не произвеждат толкова емисии. Това твърдение обаче е все повече критикувано. То не отчита щетите за природата по време на производството на биогоривата, не отчита и изсичането на горите, на чието място трябва да се засадят новите култури. Особено отчетливо се вижда това в Бразилия, където хиляди хектари дъждовно гора биват заменени от плантации за захарна тръстика.
Може би е време Европейската комисия да помисли за нови правила в тази област, които да не ощетяват потребителите. Енергийният комисар Гюнтер Йотингер се противопоставя на плановете за увеличаване на дела на биогоривата, дори в рамките на екологичната стратегия на ЕС 20/20, според която до 2020 г. 20% от енергията трябва да идва от възобновяеми източници.
Компромисно решение вероятно би било биогоривата да се произвеждат единствено от отпадни не-хранителни материали или биомаса, за да не конкурират цените на храната.
Добрин Станев