НовиниФинанси

ББР дава 150 млн.лв на браншовици

По програма „Партньори“ ще се подпомогнат 17 организации

Кредитна линия в размер на 150 млн. лв. ще бъде предоставена от Българската банка за развитие (ББР) на различни браншови организации по програма „Партньори“. Това стана ясно днес при подписването на първия договор с Асоциацията на месопреработвателите. Лихвените проценти ще са около 7%-7.5% и също така има възможност за фиксирани лихви за целия период.

Събитието поставя началото на нова мащабна инициатива в подкрепа на българския бизнес. В рамките на програма „Партньори” банката ще предоставя индивидуални консултации и бизнес кредитиране за членовете на местни браншови организации.

От средата на 2011 г. ББР предприема активни действия, насочени към облекчаване условията за финансиране на българския бизнес. В тази насока банката договори четири нови кредитни линии от международни финансови институции на стойност 240 млн.лева, на която база стартира две нови програми за предоставяне на  кредити при облекчени условия в партньорство с местни банки. В допълнение, през последната година ББР отпусна директно нови 135 млн. лева за българския бизнес.

„Банката води преговори с общо 17 браншови организации. 

„За малко повече от година успяхме да реорганизираме и активизираме дейността на ББР до ниво, отговарящо на потенциала на банката. Кредитният ни портфейл нарасна с 26% спрямо нивото от юни 2011г. и само този факт говори достатъчно за намеренията ни като пазарно присъствие. В следващите месеци ще се стремим да запазим това темпо, като ще разчитаме както на директното кредитиране, така и на стартиране на нова кредитна програма с участието на други банки. Очаквам в най-скоро време да стартира и гаранционната схема по Програмата за развитие на селските райони, където групата ББР гарантира отпускането на кредити за над 1.3 млрд.лева”, заяви Асен Ягодин.

„Надявам се тази инициатива да помогне за инвестициите на нашите членове, защото това е безкраен процес. Винаги излизат нови технологии и трябва да се инвестира“, коментира Кирил Вътев, председател на Асоциацията на месопреработвателите в България.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *