НовиниТранспорт

Очаква се 1 млрд.евро усвоени пари по ОП "Транспорт"

Приоритетите до 2020 г. са да завършим изцяло пътното и железопътно направление до границите

Усвоените по ОП “Транспорт” средства може да достигнат 1 млрд.евро. Това е сериозен финансов ресурс, който ще бъде инвестиран в транспортната инфраструктура на страната. Това зави министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на конференцията „Строителството през 2013 година – перспективи и предизвикателства“.

„Работим активно и за продължаване на реформата в железопътния сектор, като първите резултати вече са налице – Европейската комисия подкрепи нашето предложение БДЖ да стане бенефициент по ОП „Транспорт”. Благодарение на предприетите действия и ускореното модернизиране на железопътната инфраструктура, в най-кратки срокове ще се повиши значително качеството на предлаганата услуга”, допълни Московски. 

Министър Московски отчете, че вече е изцяло модернизирана железопътна отсечка Пловдив – Димитровград. По думите му това е първата в България линия, която позволява скорост от 160 км/ч, а до края на годината ще бъде открит и участъкът Свиленград – турска граница. Друг важен за България проект, който предстои да бъде завършен е строителството на Дунав мост 2 и прилежащата инфраструктура към него.

Вече има подписани договори и се работи по всички железопътни проекти, включени в обхвата на ОП „Транспорт”. Подобно е положението с пътните проекти, а вторият лъч на метрото бе въведен в експлоатация. „Приоритетите ни са до 2020 г. да успеем да завършим изцяло пътното и железопътно направление от сръбската граница до Бургас и от сръбската граница до турската и гръцката граници”, каза министър Московски.

По думите му, в зависимост от финансирането, с което разполагаме, можем да очакваме до 2020 г. да приключим и проектите: модернизиране на жп линията Видин-София в участъка Видин-Руска Бяла; жп линията София-Радомир; възстановяването на проектни параметри на линията Русе-Варна; изграждането на жп възлите в София, Пловдив, Бургас; интермодалните терминали в София, Пловдив и Русе; изграждането на третия метродиаметър; изцяло завършване на АМ “Струма”, АМ “Хемус” и АМ “Черно море”.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *