IT секторНовини

Е-управлението и развитието на ИТ в учебните заведения е приоритет за страната

У нас под 40 % от домакинствата имат широколентова връзка

Електронното управление, широколентовият достъп до Интернет, информационните технологии в училищата и висшите учебни заведения са сред приоритетите на българското правителство. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време регионалната конференция „Цифровата програма за Европа: реалност или все още предизвикателство”, в която участие взе и заместник-председателят на ЕК и комисар по цифровите технологии Нели Крус. О

Министър Московски обърна внимание на факта, че в Цифровата програма на Европа е отделено специално място на научните изследвания и иновациите. „А българските учени са световно признати. Затова очаквам в рамките на днешната конференция да бъде споделен опита на други Европейски държави, да възникнат нови идеи и да бъдат установени нови контакти”, допълни той.

Заместник-председателят на ЕК Нели Крус каза, че вземането на правилните решения за дигитализацията, ще помогне да решим бъдещето си. Европейският съюз има нужда от широколентовия интернет, той стимулира икономиката. 10% разпространение на широколентовия интернет, означава 10% по-високо икономическо развитие, допълни комисар Нели Крус.

Тя обърна внимание и на въпроса с достъпа до интернет в селските райони и изрази задоволство, че българското правителство е подкрепило инициативата на Европейската комисия, но отбеляза, че все още има много работа, която трябва да бъде свършена.

По време на форума бе демонстриран българският принос за въвеждане на общоевропейската услуга за спешни повиквания при пътно-транспортни произшествия т.нар., eCalls services. Тя е проектирана да се свързва автоматично с европейския номер за спешни случаи 112 при сблъсък на превозното средство с друг обект и ще помогне за по-бързото пристигане на помощ. Това според прогнозите на Европейския парламент ще съхрани до 2500 живота годишно и ще намали тежестта на нараняванията от 10% до 15%.

В събитието взеха участие министри и други представители на изпълнителната власт, неправителствени организации и бизнеса от повече от 12 държави в Югоизточна Европа. 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *