Новини

Т. Дончев: 2012 г е най- успешна по усвояване на еврофондовете

До момента страната е на плюс 3,4 млрд.евро между получено и платено от ЕС

Брюксел не ни отряза 51 млн. евро, а просто няма да имаме възможност да харчим. Така министърът по управление на еврофондовете Томислав Дончев коментира темата с отрязаните по Програма за развитие на селските районо средства. По думите му сумата е можела да бъде и много по голяма – 250 или 500 млн. евро.  

На фона на тази негативна новина обаче, министърът е категоричен, че 2012 г е била успешна по отношение на усвояване и договаряне на европари. “Има няколко добри новини. Първо  – работим с целия финансов ресурс. Към момента договарянето е 103 %, строи се, изпълняват се проекти.”, каза той. Министърът каза още, че 2012 г е рекордна по отношение на направените плащания. “До края на 2011 г България е успяла да плати 2,9 млрд. евро, а само за 2012 са платени 2,4 млрд. евро.”, поясни той. Изпълнението на проекти до 2009 г Дончев определи като “клинична смърт”. 

Евросредствата не могат да се използват за пенсии и заплати, каза още министърът. За да разберем ефекта от европейските средства, си представете, че ги няма, тогава всичко, което е направено до сега, просто нямаше да съществува.

По думите на министъра европарите не отиват само за асфалат, а и за ЖП проекти, социалната сфера, образование, Малките и средни предприятия. 

На въпроса за парите за наука Дончев поясни, че има много европрограми, които се ползват от българските университети и академични среди. Поблемът с липсата на финансов ресурс идва обаче от факта, че в много отношение те са зависими и от държавния бюджет. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *