НовиниОбразование

Без нито един роден университет в топ 400 на света

Класацията е на медийната компания Thomson Reuters

Нито един български университет не влиза в класацията за най-добрите университети в света през учебната 2012/2013 г. на медийната компания Thomson Reuters. В класацията попадат 400 университета, но сред тях няма нито един роден, съобщава iNews.bg.

Учебните заведения са класирани по 13 показателя, оформящи четирите ключови според медията компонента – обучение, научни изследвания, трансфер на знания и международен облик, пише Econ.bg. 

Челните места в класацията си поделят ВУЗ-ове от САЩ и Великобритания.

Десетте най-добри университета в света са:
– Калифорнийският технологичен институт (California Institute of Technology), САЩ
– “Оксфорд” (University of Oxford), Великобритания
– “Станфорд” (Stanford University), САЩ
– Харвард” (Harvard University), САЩ 
– Технологичният университет в Масачузетс (Massachusetts Institute of Technology), САЩ
– “Принстън” (Princeton University), САЩ
– “Кембридж” (University of Cambridge), Великобритания 
– “Импириъл Колидж” в Лондон (Imperial College London), Великобритания
– “Бъркли” (University of California, Berkeley), САЩ
– Чикагският университет (University of Chicago), САЩ

Трите университета в топ 10 са водачите в класацията и за Европа. В челната петица на Стария континент влизат още Швейцарският Федерален технологичен институт в Цюрих (ETH Zürich – Swiss Federal Institute of Technology Zürich), който е 12-и в света, както и още две заведения от Обединеното кралство – Лондонският университетски колеж (University College London) и Единбургският университет (University of Edinburgh), съответно заемащи 17-а и 32-ра позиция в общата класация.

По предмети, най-доброто висше заведение за изкуства и хуманитарни науки е “Станфорд”. Първенец сред клиничните, предклиничните и здравни университети пък е “Оксфорд”. Челното място в останалите четири категории си поделят Калифорнийския и Масачузецкия технологични университети – съответно инженерство и технологии и физически науки (където класацията е водена от университета в Калифорния) и т. нар. “науки за живота” и социални науки (там пръв е този в Масачузетс).

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *