Новини

България ще иска 4 млрд.лв за бъдещата ОПРР

Целта на МРРБ е разплатените през 2013 г средства да стигнат 1 млрд.лева

4 млрд. лв. за регионите в растеж е нашата задача максимум за новия програмен период на Оперативна програма „Регионално развитие“. За сегашния имахме 3,1 млрд. лв. Това заяви в интервю за в. „Строител“ министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

„За България е важно бързо да приключи дебатът по следващата финансова рамка и се надявам през февруари, когато ще бъде заседанието на Европейския съвет, решението да бъде взето. Нашата оптимална цел е страната ни да получи минимум толкова средства, колкото имахме и през този програмен период. Аз имам увереността, че това ще бъде така“, допълни тя.

По отношение на разплащанията по ОП „Регионално развитие“ за 2013 г. целите също са високи – 1 млрд. лв. „Към днешна дата са разплатени 1 млрд. лв., но за целия период от 2007-а досега. Тази година ще трябва само за 12 месеца да разплатим същата сума. Това е една от най-тежките ни задачи. Предизвикателството е огромно. 

Голяма част от проектите са изпълнявани добре, но има и такива, които са рискови. Всяко едно евро от този един милиард е от значение, защото ако не го разплатим, ще го връщаме. Ако не разплатим 10 млн. лв., ще връщаме 10 млн. лв.“, казва още Павлова.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *