КомпанииНовини

Договорени са 85% от бюджета на ОП "Конкурентоспособност"

Днес подписаха договора за София Тех парк

С договарянето на помощта от ОП „Конкурентоспособност“ за „София тех парк“ и за строителството на интерконекторната връзка България – Сърбия достигнахме 85% на контрактуваните средства по програмата. Това обяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев след официалното подписване на договор за безвъзмездна финансова помощ за създаване на научно-технологичен парк в София.

Израждането на “София Тех парк“ ще струва 50 милиона евро, от които 42.5 млн. евро се осигуряват от Оперативна програма “Конкурентоспособност” и 7. 5 млн. евро е националното съфинансиране. На церемонията присъства и ръководителят на отдел „България“ в Главна дирекция „Регионална и градска политика“ към Европейската комисия Реналдо Мандметс.

Пред нас стои предизвикателството, съвместно с бизнеса и висшите учебни заведения, да превърнем „София тех парк“ в успешен проект, подчерта Добрев.

50 на сто от средствата за технологичния парк ще бъдат използвани за подготовка на терена, реконструкция и строителство на сгради, 30 на сто – за оборудване на високотехнологичните лаборатории, а останалите са предназначени за финансиране на така наречените меки мерки, които ще изпълнят съдържателната част на проекта, съобщи изпълнителният директор на дружеството Елица Панайотова.

По нейните думи „София тех парк“ ще подпомага иновациите и високите технологии, както и стартиращи компании, които осигуряват висока добавена стойност. Очаква се технологичният парк да започне реална дейност през 2015 г.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *