ЗемеделиеНовини

ЕК предлага да се осигури преходен период за новата ОСП

Новите правила предизвикаха редица негативни коментари от земеделски организации заради т.нар. “озеленяване” на директните плащания

Европейската комисия е предложила през 2014 г. да бъде осигурен преходен режим по някои от споразуменията за реформата на Общата селскостопанска политика (ОСП) и най-вече за изграждането на новата система за преки земеделски помощи, съобщи пресслужбата на институцията, цитирана от Дневник.

Дори да бъде постигнато споразумение по реформата на ОСП преди края на юни за създаването на нов регламент от 1 януари 2014 г., “не е реалистично да се вярва, че държавите членки ще извършат всички необходими административни процедури до началото на идната година”, обясняват от Брюксел.

“За да се гарантира приемствеността, временните мерки са необходими за някои елементи на политиката, като най-открояващият се е системата на преки плащания” – основен разход в бюджета за селскостопанската политика, допълва Еврокомисията.

Правилата, които сега са в сила, в този случай биха продължили да се прилагат и следващата година, но използвайки бюджета на Европейския съюз за периода 2014-2020 г., ако бъде одобрен окончателно от Европейския парламент.

Част от реформата на ОСП предвижда 30% от преките земеделски плащания да се отделят за фермери, които спазват конкретни “зелени” норми. Промените обаче най-вероятно ще създадат затруднения за администрацията, която отпуска средствата, което налага искането за промяна.

Още в среда на миналата година евродепутати и представители на Еврокомисията, ангажирани със земеделската политика, предупредиха, че ако приемането на многогодишната финансова рамка се забави (както се и случи), това ще постави под въпрос въвеждането на реформата за ОСП.

От началото на 2013 г. Еврокомисията се готви за предложението за преходен режим, който ще осигури по-плавен преход към новите правила, които предизвикаха редица негативни коментари от земеделски организации най-вече заради т.нар. “озеленяване” на директните плащания.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *