IT секторНовини

София ТехПарк подкрепя младите предприемачи и изобретатели

Софияще е домакин на международната среща Balkan Venture Forum на 21 и 22 май

Няколко месеца след подписването на договор с Оперативна програма „Конкурентоспособност“, София Тех Парк (СТП) стартира поредица от дейности в подкрепа на младите предприемачи и изобретатели. 

В рамките на най-големия и многообразен фестивал за наука, организиран от Британския съвет, „Софийски фестивал на науката“ (9 – 12 май 2013), София Тех Парк ще приюти в специално създадена за целта къща-макет изобретението на Любомир Янчев и Христо Стоянов – „Домашен иконом“. Двамата ученици, които спечелиха състезанието “Млади таланти” на МОМН през 2012 г., ще демонстрират как електроуредите в дома могат да бъдат задвижвани посредством гласови команди . 

През месец май София за пръв път ще е домакин на международната среща Balkan Venture Forum (21-22 май),в която СТП ще участва като модератор на дискусия за бъдещето на инкубаторите като платформа за развитие на нов тип работна среда, в която се осъществява комуникация и сътрудничество между наука, бизнес и предприемачество. “Темата е особено интересна за нас, тъй като основният фокус на научно-технологичния парк е именно инкубаторът, който ще има по-широк профил и ще включва и биотехнологиите”, каза изпълнителният директор Елица Панайотова. 

На 3-ти юни, по идея и покана на София Тех Парк, в България пристига представител на една от най-интересните стартъп организациив Европа – финландската StartUp Sauna. Лекторътщевземеучастие в дискусиянатема„Развитие на стартиращите компаниив рамките на третото издание на конференцията за предприемачество и дигитални технологии – DIGITALK 2013.

През юли предстоят още две събития: 3Challenge, организирано от Start It Smart и “Хакадемия”, което представя интерактивни игри за деца, свързани с използване на технологии и програмиране. В първото събитие София Тех Парк ще осигури на победителите в състезанието три работни места за три месеца в Бетахаус (споделеното неформално пространство за работа, наемано най-често от хора на свободна практика и прохождащи малки фирми).

“От началото на 2014 г. вече ще сме основен организатор на подобни форуми, а през 2015 г. тези събития ще бъдат пренесени в сградата на Иновационния форум “Джон Атанасов”, чието изграждане ще започне през 2014 г.”, каза Елица Панайотова. 

По този начин Технологичният парк започва своето виртуално съществуване чрез подпомагане на предприемачеството и иновациите преди изграждането на физическата среда, в рамките на предоставения от Министерството на отбраната терен на 4-и км. 

София Тех Парк се осъществява по оперативна програма “Конкурентоспособност”. Европейската безвъзмездна финансова помощ е 42.5 млн. евро, а останалите 7.5 млн. евро са съфинансиране от българската държава. Към парка вече има заявен интерес за включване в проекта от български и международни компании.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *