Новини

Българската лютенца със сертификат от ЕС

Това е вторият български продукт, получил признание от Европа

Лютеницата с хорото” е вторият български продукт със сертификат за специфично географско указание на пазара на ЕС. Европейската комисия е издала заповед “Лютеница Първомай” да може да се произвежда само от заводи и фабрики в района на града, съобщи “Труд”, цитиран от в. „Сега”.

“В края на март т.г. ЕК издаде заповедта, с която призна нашата лютеница, но досега не сме го обявявали официално, защото чакахме да получим всички документи. Тази лютеница се прави в нашия завод от 60-те години на миналия век и специфичното е, че я правим по технологията на нашите баби, адаптирана към условията на завода. Използваме само български домати и пиперки”, казва Георги Банялиев, изп. директор на “Булконс Първомай” АД.

Той добави, че засега само неговият завод може да произвежда защитения продукт, но могат да се присъединят и други местни фабрики, стига да преминат проверки на нашата Агенция по храните, която да потвърди, че спазват защитената в ЕС технология.

В защитената рецепта пред ЕК за “Лютеница Първомай” се допускат влагането на български домати и пипер, захар, олио, сол, черен пипер, кимион и под 1% нишесте.

За първи път през ноември 2011 г. страната ни защити “Горнооряховски суджук” също като продукт със специфично географско указание за района на Горна Оряховица.

След над две години процедура ЕС одобри и редица български месни деликатеси, но като продукти с традиционно специфичен характер. Те могат да се произвеждат само в България. Признанието получиха филе “Елена”, луканките “Смядовска специална”, “Търновска”, “Троянска” и “Чумерна”. Признанието на ЕС получиха и обикновената и кайзерована пастърма, както и врат “Тракия” и роле “Трапезица”.

Родните продукти бяха защитени от сдружение “Традиционни сурово-сушени месни продукти”, в което влизат 34 фирми. Наскоро от земеделското министерство съобщиха, че италианската фирма “Кю Чертификациони” със седалище в град Сиена ще одитира всички предприятия.

За храните, носещи логото на ЕС за продукти с традиционен характер, са абсолютно забранени соята и синтетичните подобрители.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *