Новини

ЕК: Конфискувани са стоки за 1 млрд. евро в ЕС

Основен източник на фалшивите стоки е Китай

Митниците в Европейския съюз (ЕС) са конфискували почти 40 млн. продукта по подозрение в нарушаване на правата върху интелектуална собственост през 2012 г., показва годишният доклад на Европейската комисия за дейността на митниците при прилагането на тези права, предаде пресслужбата на Европейската комисия от Брюксел.

Въпреки че броят е по-малък в сравнение с 2011 г., стойността на задържаните стоки все още е висока – почти 1 млрд. евро. В доклада се съдържат и данни за вида, произхода и начина на транспортиране на фалшивите стоки, конфискувани по външните граници на ЕС.

На първо място сред задържаните стоки са цигарите (31%), следвани от стоките (12%), попадащи в категория “Разни” (например бутилки, лампи, лепило, батерии, прах за пране), и опаковъчните материали (10%). В 70% от случаите на конфискация от страна на митниците през 2012 г. са задържани пощенски и куриерски пратки, като в 23% от случаите пратките са съдържали лекарства.

Китай продължава да е основният източник на фалшивите стоки. Други държави обаче са били основни страни на произход за определени категории стоки, като например Мароко – за хранителни продукти, Хонконг – за компактдискове, DVD и тютюневи изделия, различни от обикновени цигари (предимно електронни цигари и пълнители за тях), и България – за опаковъчни материали. В 90% от случаите задържаните продукти са или унищожени, или е заведено дело за установяване на нарушение.

“Митниците са първата защитна линия на ЕС срещу фалшивите стоки, които вредят на законните предприятия”, каза Алгирдас Шемета, еврокомисар по въпросите на данъчното облагане, митническия съюз, одита и борбата с измамите. По думите му “докладът демонстрира активността и значимостта на работата, извършвана от митниците в тази насока”.

“Ще продължавам да настояваме за още по-голяма степен на защита на правата върху интелектуална собственост в Европа чрез сътрудничеството ни с международните партньори, промишлеността и държавите членки”, допълни Шемета.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *