ЗемеделиеНовини

Прогнозират стагнация на пазара на земя

Зърнопроизводителите сключват сделки въпреки неизгодните за тях цени.

Леко отдръпване назад, особено в районите, където рентите са силно надценени – в Добруджа и част от Централна северна България, прогнозира председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Ангел Вукодинов, пише farmer.bg. 

Няма икономическа логика рентите да са 80 – 100 лв. дори при много добри цени. Хубаво е собственикът на земята да получава висока рента, но е хубаво да я получава редовно. Ще има стагнация и при рентите, и на пазара на земя, коментира председателят на НАЗ.

На много места започна изплащането на рентите, които обикновено са около 20 – 30 процента от себестойността на производството. Това е една от причините, които карат зърнопроизводителите да сключват сделки въпреки неизгодните за тях цени.

Големият проблем тази година пред зърнопроизводителите ще са цените, а и самият пазар. Реколтата е относително добра, но цените са с 30 – 40% надолу спрямо миналата година, констатира Вукодинов и сравни цифрите: “Докато миналата година продавахме средно на 420 лв., сега вече има опити да се слезе под границата от 300 лв./т пшеница. В районите, които са отдалечени от пристанища, в Централна и Северозападна България, имаме опити за сделки на 270 – 280 лв./т.

По информация на НАЗ добивите тази година при пшеницата са средно като миналогодишните и реколтата ще се движи в границите 4,4 – 4,5 млн. т. Над 60% от пшеницата е с достатъчно добро качество.

Ангел Вукодинов отчита поредната неуспешна година за земеделските производители, отглеждащи рапица. Неслучайно при повече от 3,5 млн. дка през стопанската 2011/2012, сега бяха заложени наполовина по-малко площи. Реколтираха се около 1,3 млн. дка. На много места резултатите са отчайващи – добивите са 120 кг от декар. При цена от 950 лв./т миналата година, сега рапицата се продава на 660 – 700 лв./т., посочи Вукодинов.

Що се отнася до реколтата от царевица и слънчоглед, от НАЗ очакват добри резултати. Въпреки това не си позволяваме голям оптимизъм, защото пазарът на зърнените и маслодайните култури е в корелация. Има едно неписано съотношение – че цената на слънчогледа е не по-висока от два пъти цената на пшеницата, или пък не е повече от 70-80% от цената на рапицата, посочва Ангел Вукодинов.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *