Новини

Икономиката в еврозоната се връща към растеж

Оптимизмът сред инвеститори и потребители за следващата година нараства до най-високото си равнище от март миналата година

През юли се наблюдава осезаемо завръщането на икономиката на еврозоната към растеж след като производственият сектор отчита сериозно нарастване, а ситуацията в сектора на услугите показва стабилизиране. Това показват данните на анализаторите от Маркит за юли, цитирани от Дневник.

Според анализаторите еврозоната вероятно излиза от продължилата 18 месеца рецесия.

Обявяваният от Маркит индекс PMI(Purchasing Managers Index – измерващ активността в сектора на услугите и промишлеността в еврозоната) нараства до 50.5 пункта през юли от равнище 48.7 пункта през юни. Равнище от 50 пункта се смята за разделящо свиването от растежа. Бизнес активността се засилва в еврозоната през юли, а спадовете в трите най-големи икономики – на Франция, Италия и Испания се по-малки, сочи още изследването. 

Индексът, измерващ ситуацията на пазара на труда, също се покачва до 48.6 пункта при 47.4 през юни, което показва спад на темпото, с което се освобождават служители.

Нивото на безработица в еврозоната се успокои до 12.1 на сто през юни като месец по-рано бе 12.2 на сто.

“Пазарът на труда остава най-големият проблем за еврозоната, защото увеличаващата се безработица пречи на растежа и подкрепя политическото и социалното напрежение. Но дори в този сектор има добри новини – темпът на съкращения на работници се забавя до 16-годишно дъно“, коментира пред Ройтерс Роб Добсън, старши икономист в Маркит.

PMI в сектора на услугите, който обхваща компании от банки до хотели, нараства през юли до 49.8 от равнище 48.3 през юни.

Оптимизмът сред инвеститори и потребители за следващата година през юли нараства до най-високото си равнище от март миналата година, посочва още Ройтерс. Потребителското доверие в еврозоната през юли също достига най-виското си равнище за последните две години.

Като цяло данните, публикувани напоследък продължават да потвърждават очакванията за зависещо от редица условия и крехко съживяване на икономиката на еврозоната през втората половина на годината”, коментира икономист от Ай Ен Джи (ING), цитиран от ДПА.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *