Новини

Просрочения от държавата ДДС към бизнеса е намалял с над 100 млн. лева за месец

Министър Чобанов обеща 160 млн. лв за погасяване на задълженията към бизнеса

Едно от първите неща, които обявихме, беше да изчистим задълженията на държавата към бизнеса. Това заяви министърът на финансите Петър Чобанов на среща с представители на Камарата на строителите в България. 

Той допълни, че една от целите на актуализацията на бюджета е била 160 млн. лв. да бъдат използвани за погасяване на просрочените задължения до края на август, но към момента ветото е отложила възможността за бърза реакция, съобщиха от пресцентъра на Министерство на финансите. 

Чобанов уточни, че само за последния месец просрочения от държавата данък добавена стойност, който се дължи на бизнеса, е намалял с над 100 млн. лева. Министърът коментира още, че се предприемат ежедневни мерки за увеличаване на събираемостта на приходите и подобряване на бизнес средата в България. 

Той припомни, че е сформирана и работна група с основните работодателски организации, чиято цел е да се дискутират възможностите за намаляване на административната тежест за бизнеса. Министърът на финансите коментира, че предприетите мерки ще доведат до добри резултати за бизнес средата, която беше силно затруднена и поради неплащането на време от страна на държавата. 

Дичко Прокопиев – член на управителния съвет на КСБ, заяви че към 31 декември миналата година просрочените задължения на общините към бизнеса са били 174 млн. лева. По изчисления на камарата около 80% от тях са към строителни фирми. Той допълни, че някои от задълженията са още от 2008 г., като част от фирмите вече са спечелили делата на всички инстанции. Прокопиев допълни, че освен че не могат да се разплатят с фирмите, общините, които имат задължения, трупат и лихви, съдебни разноски и неустойки, които допълнително натоварват общинските бюджети. 

Друг кръг проблеми, който очертаха от КСБ, е свързан с проектите, които се изпълняват по еврофондовете. Когато даден разход на дадена община по проект не бъде признат, то тя вместо да покрие разхода от собствения си бюджет, не плаща на изпълнителите за вече свършената работа. Има и ситуации, при които по вече завършени проекти изпълнителите чакат с месеци да получат средствата си от възложителите. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *