НовиниФинанси

ЕБВР готви нова инициатива за малкия бизнес

Според доклад на банката започнати реформи в Централна Европа спират и се връщат назад, което не е добър сигнал

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) готви нова инициатива за малкия бизнес. Досега банката дава кредитни линии на банките и по определени критерии те ги предоставят на бизнеса. По нейните думи този процес ще се осъществява по един „по-грануларен подход“. Това каза Стефка Славова, член на Борд на директорите на Европейската банка за възстановяване и развитие по време на Петнадесетия Български икономически форум.

ЕБВР подготвя нова тригодишна стратегия за България с фокус как финансовата институция да подпомага по-ефективно малките и средни предприятия и да създава повече допирни точки с агенциите за инвестиции. Славова посочи като успешни проектите на банката заедно с общините Бургас и Варна, като посочи по-конкретно проекта за интегриран градски транспорт в морската ни столица, информира investor.bg.

По думите й чрез своите експерти банката може да е от полза на страната ни за създаването на електронното правителство.

По време на изкаването си Славова подчерта, че ЕБВР е най-големят дългосрочен инвеститор в България. Годишният обем на инвестициите, които институцията прави в България, са в размер на 246 млн. евро, като 1 евро от тях катализира приток от 3 евро от други чужди фирми, които инвестират заедно с местни компании. 60-70% от този обем е насочен към частния сектор. Това сподели на

Финансовата институция помага на българската икономика, а и като цяло на страните, в които осъществява дейност, чрез инвестициите, които прави в частния сектор, чрез кредитните линии към банките, на малките и средни предприятия и инвестициите в секторите енергетика и инфраструктура, коментира още Славова и припомни, че в редовния си доклад „Регионални икономически перспективи“ банката прогнозира, че нашата икономика ще се разшири с 2% през 2014 г.

Тя каза, че следващата седмица излиза „Докладът на прехода“ (Transition report), който показва редица тревожни данни и факти. „Започнати реформи в Централна Европа спират, връщат се назад, което не е добър сигнал, и отчасти дължащ се на популистки тенденции“, сподели Славова.

Славова посочи, че в момента в банката тече процес на организация, а именно – как тя е помогнала на региона къде да акцентира и да насочи ресурсите си през новия програмен период 2014-2020 г.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *