Новини

Спряха ни парите по ОП "Околна среда"

Причината са открити проблеми при системата за обществени поръчки и контрола върху тях

Европейската комисия обяви, че спира разплащанията за България по Оперативна програма “Околна среда”. Причината са открити проблеми при системата за обществени поръчки и контрола върху тях, информира Дарик.

Комисията посочва, че преустановяването на плащанията е предпазна мярка, която се използва широко от различните отдели на институцията, за да се избегне риска от извършването на плащания при наличие на опасения за правилното им изразходване.

Тази година са направени над 140 такива прекъсвания или са изпратени предупредителни писма, като има случаи в повечето страни членки. Процедурата предвижда възстановяване на плащанията, след като Комисията бъде удовлетворена от прилаганите от съответната страна мерки.

В съобщение на Европейската комисия се подчертава добрият като цяло стандарт на одитната дейност на процеса на обществени поръчки в България, но също, че са необходими някои подобрения. България трябва да подобри системата за обществени поръчки, за контрола върху тях и да направи необходимите финансови корекции, посочват от Брюксел.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *