ЗемеделиеНовини

Греков е оптимист за средствата по ПРСР

До края на годината трябва да усвоим още 280 млн. евро по програмата

България има шанс да усвои европейските средствата, по програмата за развитие на селските райони, въпреки че крайният срок изтича. Това заяви в сутрешният блок на БНТ министърът на земеделието Димитър Греков. Служителите на фонд Земеделие трябва да раздаде 280 млн. лв. до края на декември, иначе страната ще загуби средствата.

По думите на министъра в София са командировани над 70 специалисти от Областните дирекции на Фонда и регионалните служби на министерството, за да бъдат обработени още по-бързо документите на земеделските стопани. 

Тежката ситуация той обясни с факта, че първите 9 месеца на годината са усвоени едва 90 млн. евро, а сега се налага само за два месеца да се разплатят нови 280 милиона евро. Той не отрече и факта, че в началото на годината е разпределен много малък процент от евросредствата. “През последните години са занемарени много отрасли в земеделието“, коментира още Греков.

Той заяви, че по мярка мярка 511 „Техническа помощ“ на Програмата наистина е имало неразплатени средства за извършени вече дейности. „По мое разпореждане експертите в МЗХ провериха всички стари договори и установиха, че 95% от тях са коректни. Имаше обаче и проекти на фирми, за които ЕК се е самосезирала по публикации в българските медии. Точно това наложи проверката и забавянето в изплащането на средствата по медийните договори“, каза министър Греков. Той обясни още, че по въпроса с медийните договори, сключвани в предишните години от МЗХ, е сезирана и българската прокуратура.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *