НовиниОбразование

Джуниър Ачийвмънт България даде начало на форум „Нова визия за образованието и предприемачеството

Вицепремиерът насърчи младите хора да черпят от примера на успешните бизнес модели, а бизнеса – да участва по-активно в изработването на образователните програми

Зам. министър-председателят Даниела Бобева и кметът на София Йорданка Фандъкова откриха Националния форум „Нова визия за образованието и предприемачеството“. Събитието, организирано от Джуниър Ачийвмънт България (ДАБ), събра представители на правителството, бизнеса и визионери в областта на предприемачеството, които обсъждат днес перспективите пред образователната ни система и вариантите за подобряването й. 

Националния форум „Нова визия за образованието и предприемачеството“ се провежда в три фази – официално откриване и представяне на опорните точки за развитието на българското образование от страна на официалните гости; представяне на добри практики за партньорство между бизнеса и образователните институции; дискусионни панели на тема „Иновации и предприемачество в образованието“. 

“Правителство отдава особено значение на образованието и на връзката му с бизнеса. В бюджета за следващата година са заложени повече средства за образование и наука, защото вярваме, че това е пътят към успешното бъдеще на страната ни. За пръв път в бюджета са заложени 20 млн. лв. за иновации, с които ще се насърчават проекти с висока добавена стойност, гарантиращи икономически растеж”, заяви зам. министър-председателят по икономическото развитие Даниела Бобева.

“Работим по идеята за създаване на бизнесинкубатори към университетите, където да се реализират таланти на студентите и успешни бизнес идеи”, подчерта г-жа Бобева.

Според нея обществото е в дълг към българските предприемачи, които притежават уменията да поемат рискове, управляват ресурси и ръководят хора. «Не правителствата, а те създават брутния вътрешен продукт и на техните усилия се базира просперитетът на всяка страна», категорична бе г-жа Бобева.

„Движещата идея пред инициативата е да създаде концепция, която реално да помогне на младежите в училище да бъдат по-конкурентоспособни, да откриват бизнес решения и да се чувстват сигурни в изграждането на бъдещето си.“ – отбеляза г-жа Милена Стойчева, изпълнителен директор на ДАБ. „Надявам се, че Световната седмица по предприемачество, в рамките на която организираме и националния форум, ще ни мотивира да изготвим работещи идеи за развитието на българското образование“ – добави още тя. 

Националният форум „Нова визия за образованието и предприемачеството“ е кулминацията от инициативи, с които ДАБ отбелязва Световната седмица по предприемачество. 

Световната седмицата по предприемачество се отбелязва от Джуниър Ачийвмънт България за шеста поредна година у нас. Тази година седмицата ще бъде отбелязана в България с повече от 130 инициативи в близо 50 населени места в страната. Ще бъдат организирани иновационни лагери и открити уроци по предприемачество в над 80 учебни заведения. Над 5 000 ученици се очаква да се включат във всички инициативи. Представители на бизнеса и местната власт ще влязат в ролята на гост-лектори в откритите уроци. Заедно с учениците те ще обсъдят възможностите и проблемите при стартирането и управлението на бизнес. Участниците в иновационните лагери ще имат за задача да намерят решение на казус, зададен от Джуниър Ачийвмънт България. Разделени в отбори, учениците ще трябва да предложат създаването на нов продукт и да разработят план за успешното му лансиране на пазара. Жури, съставено от учители, родители и професионалисти от бизнеса, ще оценява екипната работа на отборите. 

От старта си през 2008 г. Световната седмица по предприемачество се е провела в 140 държави с участието на над 7,5 млн. души.

Организацията Джуниър Ачийвмънт България работи дългосрочно с българските училища, като създава практически ориентирани целогодишни програми за изграждане на предприемачески умения, финансова и икономическа грамотност и не на последно място да вдъхновява младите хора у нас да бъдат самостоятелни и смели предприемачи. 15-те години, през които Джуниър Ачийвмънт работи в България, чрез практическите програми за предприемачество на организацията са преминали над 130 000 ученика, като са създадени 920 учебни компании със съдействието на над 3 000 бизнес консултанта. През последните години програмите на организацията се преподават в 450 учебни заведения в над 100 населени места със съдействието на над 680 специално обучени български учители.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *