КултураНовини

Варна започна проект за развитие на културния туризъм

Инициативата се финансира от Европейския съюз, чрез Съвместна оперативна програма “Черноморски басейн 2007 – 2013”

Община Варна е партньор в нов проект, който цели да спомогне за развитието на културния туризъм в широкия черноморски регион чрез създаване на мрежа за промотиране на градовете-пристанища на Черно море. “LIMEN: Културни пристанища от Егейско до Черно море” и е ръководен от Европейския център за византийско и поствизантийско наследство, който е водещ партньор и бенефициент.

Инициативата се финансира от Европейския съюз, чрез Съвместна оперативна програма “Черноморски басейн 2007 – 2013”, както и от национални средства. Изпълнението му е в продължение на друг текущ проект “OLKAS: от Егейско до Черно море. Средновековни пристанища по морските пътища на Изтока 2012 – 2013”, по който партньор е Регионален исторически музей – Варна.

Първата работна среща, с която стартира проекта, се проведе в Солун. На това първо заседание взеха участие представители на всички партньори от Черноморския регион, както и на организациите, които участват във финансирането на проекта. 

Останалите партньори на Варна по проекта LIMEN са: Истанбулски университет (Турция), Община Кавала (Гърция), Музей за национална история и археология в Констанца (Румъния), Отдел “Култура и туризъм” при Общинския съвет на Одеса (Украйна), Национален изследователски център за Грузинска история на изкуството и опазване на културното наследство “Г. Чубинашвили” (Грузия), и Университет “Коч” в Истанбул (Турция).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *