НовиниОбразование

Великобритания замрази студентските заеми за българи и румънци

Причината за мярката е подозрително нарастване на броя на записалите се граждани от тези две страни в британски университети

Великобритания замрази студентските заеми за българи и румънци, пише вестник “Дейли Телеграф”. Причината за мярката е подозрително нарастване на броя на записалите се граждани от тези две страни в британски университети, предаде БНТ.

При сегашните условия студентските кредити биват два вида – за университетски такси и за издръжка. Според изданието, три четвърти от кандидатствалите български и румънски студенти не са могли да докажат, че имат право на заем. 

Всички граждани на Европейския Съюз, които имат право да пребивават във Великобритания за поне три години, имат право да получават студентски кредитиe за издръжка по време на следването. 

Тази година над 5500 българи и румънци са получили първа вноска по заеми за издръжка, като според “Дейли Телеграф” това е увеличение с над 70 на сто спрямо миналата година. Повечето от тези студенти са записани в малки висши учебни заведения, входът в които е по-лесен.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *