НовиниУслуги

АЗ ще разкрие 22 хиляди нови работни места

Парите за осигуряване на временната заетост са от държавния и европейския бюджет

Шест хиляди нови работни места ще бъдат разкрити през този месец, съобщи директорът на Агенцията по заетостта Асен Ангелов. Той уточни, че по Националния план за действие по заетостта за цялата година ще бъде осигурена работа на 22 хиляди души. 

Парите за осигуряване на временната заетост са от държавния и европейския бюджет, обясни Ангелов, цитиран от БНР. За 2014-а година агенцията разполага със 73 милиона лева за активни политики, като с почти 50% са намалени парите за ефективни дейности на пазара на труда. С над 100 милиона лева е намален и бюджетът по Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”.

Това, което на нас ни дава спокойствие, е подобряването на условията в реалния сектор. Наистина бизнесът започва да разкрива нови работни места без подкрепата на държавата, каза директорът на Агенцията по заетостта и допълни, че в момента свободните работни места в страната са 12 460, а регистрираните безработни са 401 хиляди.

По отношение на идеята 10 хиляди безработни да бъдат назначени като охранители в помощ на полицията, Ангелов коментира: Това е допълнително целево финансиране чрез разширяване на обхвата на Националния план за действие по заетостта. Средствата, които ще бъдат отделени, ще бъдат в пъти по-малко от разходите, които в момента се извършват с разполагане на специализирани части.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *