НовиниУслуги

България е последна по иновации в ЕС, но получава повече пари

За 7 години сме усвоили 36 млн. евро за внедряване на нови технологии

България е на последно място по усвояване на средства за иновации. За изминалите седем години страната ни е усвоила 36 милиона евро за внедряване на нови технологии, а през миналата година не е отделила нито лев държавни пари за Националния иновационен фонд, съобщава investor.bg.

За следващия програмен период обаче Брюксел отпуска на страната ни 1,4 млрд. евро по ОП “Иновации и конкурентоспособност”, което е с 300 млн. евро повече от предходните години.

От Министерство на икономиката обещават в следващия програмен период, при разглеждане на проектите, да има по-малко бюрокрация. През тази година са заделени 10 милиона лева за иновационния фонд. 

На фона на слабите постижения на страната ни в иновациите, експерти похвалиха въведените от правителството мерки за подобряване на бизнес средата. „Очакваме ефектите от тези мерки да се почувстват в близките месеци,“ коментира Евгени Евгениев от Световна банка. – „Мисля, че е добра посоката и в тази връзка трябва да разбираме, че връзката иновации и бизнес среда е директна“.

Още в началото на кризата в Европа иновациите бяха посочени като възможност за повишаване на икономическия растеж и нормализиране на икономическата ситуация.

Дания, Финландия, Германия и Швеция са с най-много инвестиции в нови технологии. Техните постижения в иновациите са значително над средните за Европейския съюз.

В световен мащаб постиженията на Южна Корея, САЩ и Япония в областта на иновациите са по-добри от тези на Европа.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *