НовиниОбразование

Университети от САЩ и Великобритания в топ 10 на най-добрите училища в света

Харвардския университет остава на челна позиция в класацията на Times

Университети от две САЩ и Великобритания са окупирали първите 10 места в световна класация за най-добрите училища за 2014 г на американското списание Times.

Подобно на миналата година, група от шест университета имат сериозно предимство пред всички останали, съобщава econ.bg. Лидерите са водени от Харвардския университет (Harvard University), който се нарежда на първо място сред университетите по отношение на тяхната репутация и престиж. Следващите места са заети от Масачузетския технологичен институт ( MIT), Станфордският университет, университетът в Кеймбридж, Оксфордският университет и  университетът “Бъркли” заемат първите шест места. 

Принстънският университет, заедно с Йейлския университет, Калифорнийския институт по технологии (Caltech) и Калифорнийският университет в Лос Анджелис (UCLA) се нареждат на следващите места по популярност.

Токийският университет е единствената институция извън САЩ или Великобритания, която е била в топ 10 през миналата година, но през 2014 г. се спуска с две места до 11-та позиция. Като цяло САЩ може да се похвали с 46 университета в топ 100.

Американските университети се придвижват убедително нагоре в тазгодишната класация. Станфордският университет се придвижва нагоре с три позиции като по този начин изтласква по-назад класическите британски университети Кеймбридж и Оксфорд.

Два нови участници в класацията са базирани в Лондон (Лондонското бизнес училище и Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина), което означава, че осем от десет представители на страната в класацията в момента са базирани в “златния триъгълник” – Лондон, Оксфорд и Кеймбридж. Университетите в Манчестър и Единбург са изключения.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *