НовиниОколна среда

ЕК ще възстанови плащанията по ОП "Околна среда"

Всички резултати са представени в дирекция “Одит на средствата от ЕС”

Проверката на договорите приключи, ако колегите от ЕК са удовлетворени, плащанията по ОП “Околна среда” ще бъдат възстановени, съобщи пред журналисти министърът на околната среда Искра Михайлова.

Представили сме всички резултати в дирекцията “Одит на средствата от ЕС”. Очакваме в края на тази седмица или в началото на следващата да дойдат експерти от тази дирекция и да направят проверка на извадка на това, което ние сме проверили, за да се изпрати информация към Европейската комисия, коментира Михайлова, цитирана от Cross.bg. 

Това са всички проекти, за които имахме писмо – за периода 2010 – 2013 г., по които има сключени договори по обществени поръчки. Всички тези обществени поръчки и отделните договори бяха проверени, над 230 договора, и са търсени грешките, заради които беше спряно плащането – смесване на критерии, удължаване на срокове, съкращаване на срокове, неравностойна конкуренция и изискване за принадлежност към организации.

Официалното внасяне, договаряне и подписване на оперативните програми се случва в период три месеца след като е подписано споразумението на страната-член с ЕК, обясни министър Михайлова. Всички предварителни консултации по оперативните програми преди това са неофициални и предварителни, добави тя. Целият екип на министерството работи по оперативната програма. Тя вече два пъти е била разглеждана от ЕК. Имаме неофициални коментари от всички дирекции. 

На 21 февруари имахме неофициална среща по споразумението и готвим пореден вариант за неофициални консултации, така че момента, в който споразумението е подписано, ние да внесем готова оперативна програма, посочи Михайлова.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *