НовиниОбразование

Работата по обществени поръчки може да залегне и в университетите

Националната стратегия за развитие на сектора на обществените поръчки в България е от ключово значение за правилно, ефективно, регулярно и законно усвояване на европейските пари

Планира се въвеждането на специалност в университетите по програма за обучение на студенти в обществени поръчки. Тя ще има за цел да увеличи капацитета на кадрите и да превърне в професия възлагането и работата по обществени поръчки. Това заяви вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова на пресконференция след правителственото заседание.

Националната стратегия за развитие на сектора на обществените поръчки в България за периода 2014-2020г. има пряко значение към управлението на европейските фондове в 7-годишния период, в който страната ни вече навлезе.

Тя подчерта, че стратегията е от ключово значение за правилно, ефективно, регулярно и законно усвояване на европейските пари. Наред с това тя се отнася и за целия сектор на обществените поръчки включително и за тези, които се плащат с пари от българския бюджет.

Златанова изтъкна, че стратегията отговаря на редица документи в различни сектори, като напомни за препоръките за България в областта на икономиката, които се приемат всяка година по линия на европейския семестър. Вицепремиерът обърна внимание, че по отношение на Споразумението за партньорство с ЕК тази стратегия се явява едно от ключовите предварителни условия, за да може да тръгнат оперативните програми своевременно и да бъдат изразходвани средствата по правилен начин, съобщава iNews.

Според Златанова стратегията цели да създаде необходимите условия и предпоставки за въвеждане в българското законодателство на новото европейско законодателство в областта на обществените поръчки. “Тази стратегия се явява един универсален, хоризонтален антикорупционен инструмент, инструмент за прозрачност, който да гарантира и ефективност на изразходването на бюджетните средства. Стратегията е продължение на едногодишните усилия за повече справедливост в икономиката, за честни отношения бизнес-правителство, както и вътре в самия бизнес”, каза вицепремиерът.

Документът е изцяло съгласуван с Еврокомисията. Ако не се случи предвиденото в стратегията, ще бъдем отново изложени на голям риск от постоянни финансови корекции, каквато беше практиката през изминалите години и каквито последствия и сега включително се търпят от тази неправилна практика, подчерта вицепремиерът.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *