Новини

Дуалната система ще осигури средногодишно 120-150 000 нови работни места за младежи

Според работодателите 30-40 хиляди предприятия имат капацитет да поемат дуалното обучение

Средногодишно 120-150 хиляди нови работни места за младежи ще бъдат осигурени с въвеждането на т.нар. дуална система в професионалното образование. Това съобщиха председателят на Асоциацията за индустриален капитал в Българя Васил Велев и заместник-председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков, които участваха в заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което беше обсъден общия законопроект за промени в Закон за професионалното образование и обучение.

Според работодателите 30-40 хиляди предприятия имат капацитет да поемат дуалното обучение. Работодателите искат да бъдат направени промени в Кодекса на труда, с които законодателството да бъде синхронизирано с ратифицирани конвенции, според които и 15 годишните ученици могат едновременно и да учат, и да работят, предаде Дарик.

От АИКБ се обявиха против законопроекта в сегашния му вид. Те не одобряват изискването за въвеждане на собствена материална база на Центровете за професионално обучение. По думите на Теодор Дечев от асоциацията има твърде много професионални гимназии, които са загубили доверието на родителите въпреки наличието на база за работа.

Работодателите са и против задължително подновяване на лиценза на центровете на всеки пет години. Според Дечев в момента се извършва непрекъснато актуализиране на дейността на центровете и неадекватно на всеки пет години да се събират такси.

Работодателите смятат, че е и необосновано закриването на центровете за квалификация на обучаващите и създаването на центрове за ново знание. Според тях образователното министерство и общините не могат да провеждат качествено обучение, това трябва да се прави от работодател.

Вицепрезидентът на КНСБ Николай Ненков също подкрепи предложенията за промени. Той допълни, че единственото, което конфедерацията не подкрепя е осъществяването на дуалната система чрез трудово правоотношение. От синдиката смятат, че не трябва да се пипа конструкцията на т.нар. договор за ученичество.

Според промените в закона вече ще има списък на защитени от държавата професии. Въвежда се т.нар. дуално обучение – учене чрез работа.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *