НовиниОколна среда

Европейските лидери се споразумяха за намаляване на вредните емисии

До 2030 година трябва да се намалят емисиите на въглероден диоксид с най-малко 47 процента

Лидерите от Европейския съюз се споразумяха с колко да се увеличат енергийната ефективност и дела на тока от възобновяеми източници и с колко да се намалят парниковите емисии. Това беше една от основните теми на първия ден на Европейския съвет в Брюксел

До 2030 година трябва да се намалят емисиите на въглероден диоксид с най-малко 47 процента, а токът от възобновяеми източници и енергийната ефективност да се увеличат с по 27 процента в сравнение с 1990 година. Решението беше постигнато трудно, защото различните държави имат различни интереси – за някои все още е евтино да използват много въглища, но това пък замърсява. 

Други използват повече екологични източници и не са съгласни цената за замърсяването на въздуха да се поема от всички. В крайна сметка председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой определи постигнатото споразумение като “честно, солидарно и ефективно”.

Формално беше назначена и новата Европейска комисия, която започва работа на 1 ноември. Това е последния съвет, председателстван от Херман ван Ромпой и той превърна традиционната т.нар. “семейна снимка” на лидерите наистина в семейна, като всички се снимаха заедно с шестте му внучета.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *