НовиниФинанси

Очакват се размествания на банковия пазар в Централна и Източна Европа

Сред 25-те банки, които не издържаха теста на Европейската централна банка, има четири с подразделения в Източна Европа

В Източна Европа може да се почувства силен отзвук от тестовете за устойчивост на европейските банки, сочи анализ на Ройтерс, цитиран от БТА.

Агенцията смята, че мултинационалните кредитни институции, които нямат достатъчно капитал, обмислят бъдещето на дейността си на Балканите, а други са изправени пред допълнителни загуби.

Сред 25-те банки, които не издържаха теста на Европейската централна банка (ЕЦБ), има четири с подразделения в Източна Европа. Някои банки, които успешно преминаха теста, са надценили значително активите си в региона, което ще ги принуди да държат повече капитал и вероятно да понесат допълнителни загуби.

Гръцките банки имат относително печеливши подразделения в Източна Европа и разпродаването им изглежда лесен и бърз начин за осигуряване на капитал. Това е вероятна опция, посочи Лъчезар Богданов от Индъстри уоч (Industry Watch).

Национална банка на Гърция (National Bank of Greece), Банка Пиреос (Piraeus Bank) и Юробанк (Eurobank) не се справиха с теста на ЕЦБ, тъй като не са имали достатъчно капитал в края на миналата година. Те ще трябва да пуснат съвсем малко нови акции и ще трябва изключително стриктно да изпълнят плановете си за преструктуриране, които включват намаляване на активите им на Балканите и на други места.

Централноевропейските подразделения са били спънка за Райфайзенбанк (Raiffeisenbank) и Ерсте банк (Erste Bank), които според ЕЦБ са надценили активите си в региона, наред с норвежката Ди Ен Би (DNB), която значително е надценила активите си в Естония.

Цялостната картина от тестовете за издръжливост е по-положителна, като сочи, че банките в бившите комунистически страни, които сега са членки на ЕС, са стабилни. Така се затвърждава модела от кризата през 2008 година, според който регионалните подразделения се представят по-добре от банките майки.

Представител на гръцката Национална банка е посочил пред Ройтерс, че институцията планира да продаде малък дял в турската Финансбанк (Finansbank) и да се освободи от някои активи, които не са свързани с основната дейност на банката, но не планира продажби на балкански подразделения. Служител от Юробанк е отбелязал, че в плана за преструктуриране е включено известно освобождаване от подразделения на Балканите. Същото е посочил и представител на Пиреос.

Бивш служител на българската централна банка, пожелал анонимност, е отбелязал, че сега е вероятно отново да се върне в дневния ред темата за разпродажби, извършвани от гръцки банки. Според него обаче ще бъде трудно да се намери купувач, който да отправи добра оферта, тъй като случилото се с българската Корпоративна търговска банка (КТБ) по-рано тази година е подкопало привлекателността на сектора.

Представители на Обединена българска банка (ОББ), подразделение на Национална банка на Гърция, както и от Юробанк България са отказали коментар. Представители на българското подразделение на Пиреос не са открити за коментар.

За някои гръцки банки разпродаване на активите може да има смисъл и в Румъния, отбелязва Ройтерс.

Австрийските банки Райфайзенбанк и Ерсте, които имат доста подразделения в Централна Европа, преминаха теста, но австрийският централен банкер Евалд Новотни, отбеляза, че Украйна и Унгария създават проблеми за банките под негово ръководство.

Анализатор във Варшава е заявил, че португалската банка Банку комерсиал португеш (Banco Comercial Portugues – BCP), която не е издържала теста, може да намали участието си в Полша, но според говорител на банката в Лисабон не е планирана продажба на полското подразделение.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *