ЗемеделиеНовини

Пак не избраха одитиращ орган за парите по ПРСР

Рискът България да загуби 1,6 млрд. евро от ЕС за земеделие нарасна значително

Рискът България да загуби 1,6 млрд. евро от ЕС за земеделие нарасна значително, след като агроведомството не успя за пореден път да избере одитор за разплатените евросредства от 16 октомври 2013 г. до 15 октомври 2014 г. Процедурата за пряко договаряне е спряна заради жалба в комисията по конкуренция (КЗК), съобщи “Труд”, позовавайки се на информация на агроведомството.

Одитът включва директните субсидии за ниви и плащанията по проекти от Програмата за развитие на селските райони. До 31 март 2015 г. докладът от него трябва да бъде внесен в Брюксел, в противен случай плащанията може да не бъдат признати.

Жалбата в КЗК е подадена на 24 октомври от одиторската компания „Грант Торнтон ООД“ срещу обявената процедура за пряк избор, в която компанията не е поканена. Ведомството на Васил Грудев покани „Делойт България“, „КПМГ България“, „Прайсуотърхаускупърс одит“ и „Ърнст и Янг одит“. Аграрният министър се обоснова, че това са четирите най-големи одиторски компании в ЕС.

Критерият за избор беше най-ниската цена, под прага от 1,2 млн. лева без ДДС.

Това е петият неуспешен опит на агроведомството да избере одитор в продължение на повече от 1 година. До момента процедурите бяха успешно обжалвани в комисията по конкуренция от „Делойт България“ и „Захаринова и партньори“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *