Новини

Неспазване на трудовоправните и осигурителните отношения е сред най-масовите нарушения в страната

Сивата икономика продължава да пречи на развитието на страната

Неспазване на трудовоправните и осигурителните отношения е сред най-масовите нарушения в страната. Причината за разрастващата се сива икономика в сферата на труда е обществената търпимост, смятат експертите от Българската търговско-промишлена палата.

Наблюденията са резултат от проучване на палатата в рамките на проект, реализиран през последните 5 години. Анализирани са сектори от леката промишленост и сферата на услугите. Обяснения за ширещия се сив сектор експертите намират в изключително променливото законодателство и в огромния брой семейни фирми, където законът просто не се прилага, предаде БНР.

Обществената търпимост също подхранва неформалните практики, посочи професор Красимира Средкова. Според нея обикновено работниците желаят да сключат някакъв временен договор, за да могат да продължат да се регистрират в Бюрото по труда и да получават обезщетение и оттам.

Резултатът, който проектът отчита, са предложенията за конкретни законодателни промени и създадените 29 центъра за кариерно развитие, чиято помощ вече са потърсили 1500 души.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *