Новини

60% от преминалите програми за заетост намират постоянна работа

Самите работодатели по време на кризата вече видяха, че могат да се справят с тези неквалифицирани, които те са съкратили

60 процента от преминалите през програми за субсидирана заетост намират постоянна работа в рамките на една година. Най-качествени се оказват схемите, съчетани със стаж и чиракуване. Сред новите програми от догодина е предвидена и една за дълготрайно безработните, чийто брой продължава да нараства, съобщи пред БНР Елка Димитрова от социалното министерство.

Самите работодатели по време на кризата вече видяха, че могат да се справят с тези неквалифицирани, които те са съкратили, и затова ние имаме предвид вече префокусирано да предвидим обучение по заявка на работодателя, съответно безработното лице е обучено и той го наема. Така най-пряко се стига до заетост.

Също от догодина се предвижда програмата “От социални помощи към заетост” да спре, а хората без шанс да работят да станат част от регионалните програми, за които отговорност носят кметовете, обясни Димитрова. 

“Могат да осигуряват и партньорство и в частния сектор с местните фирми, това, което в социални помощи към заетост не съществуваше, защото тя беше най-вече за обществено полезни дейности”, каза тя.

Пак от догодина ще действа специална програма за трайно безработните. Те вече достигат 35 процента от всички регистрирани. “Искаме да осигурим един пакет, в който те да минават с едно консултиране, обучение за търсене на работа, а също така много е добре, когато хората се включват и в професионално обучение”, коментира експертът.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *