Новини

Дефлацията в България и Гърция е най-голяма

Общо в 23 страни от съюза отблязват спад в цените

Гърция и България са държавите в ЕС с най-голям спад на потребителските цени през януари. У нас дефлацията е 2,3% на годишна база, а в южната ни съседка са отчели 2,8%, сочат данните на статистическата служба на ЕС – Евростат.

Общо в 23 страни от съюза е налице феноменът „падащи цени”. На инфлация се „радват” Малта (0,8%), Австрия и Румъния ( по 0,5%), Швеция (0,4%) и Великобритания (0,3%), информира Кросс.

Така заплахата от дефлация продължава да тегне върху целия ЕС, където цените се понижават за втори пореден месец. Цените през януари са паднали с 0,5% в ЕС, след понижението от 0,1% през декември. През януари 2014 г. отчетена инфлация беше 0,9 процента. 

Продължаващата дефлация може да доведе до намаляване на заплатите и на потреблението, отбелязва AFP.

Данните за Eврозоната са още по-лоши. На годишна база цените във валутния съюз са паднали с 0,6% през януари, след като през декември отстъпиха с 0,2 на сто. Година по-рано инфлацията в еврозоната беше 0,8 процента. Това е най-големият спад на цените в еврозоната от юли 2009 година. Основната причина за това е рязкото понижение на енергийните цени, които са паднали с 9,3% през януари, при намаление от 6,3% през декември, коментира агенцията.

Евростат отчита, че понижението на цените през януари е най-голямо при горивата – 0,77 процентни пункта, нафтата – 0,24 пр. пункта и телекомуникациите – 0,05 пр. пункта. В същото време се отчита леко поскъпва на ценитãе в ресторанти и кафенета с 0,14% и на цигарите с 0,07 на сто.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *