Новини

14 проекта по ОПОС са рискови

Ще се търси начин неизпълнените дейности по проектите да бъдат прехвърлени към новата програма “Околна среда“

Има проекти по досегашната Оперативна програма „Околна среда“, които са с рискови компоненти. Те може да не бъдат изпълнени в срок, съобщи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, цитирана от БНР. По думите й става въпрос за 14 проекта. 11 от тях са за сектор “Водоснабдяване и канализация”, три – за изграждането на депа за отпадъци. 

Василева заяви, че ще се търси начин неизпълнените дейности по проектите да бъдат прехвърлени към новата програма “Околна среда“.

70% ресурса по новата програма са налични за инвестиции във ВИК сектора. В това число са пречиствателни станции, модернизация на водоснабдителната мрежа, цялостното обновяване на мрежата в регионите.

Общият им бюджет е 508 млн. лева. Този ресурс ще бъде осигурен за изпълнението на четирите големи проекта в Пловдив, Добрич, Асеновград и Плевен и още пет проекта насочени към изграждане на пречиствателни съоръжения в големи населени места, където са налице принципите за регионализацията на сектора и консолидацията.

Министърът посочи, че от една страна ще започнем бързо инвестициите и от друга плавен преход от единия към другия период.   

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *