ЗемеделиеНовини

Стартира приемът по проекти за млади фермери

Националната служба за съвети в земеделието ще изготвя безвъзмездно бизнес-плановете на бенефициентите

От днес стартира приемът на проекти по подмярка 6.1 „ Стартова помощ за млади земеделски стопани” от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева при официалното откриване на приема в Хасково. Тя допълни, че младите стопани ще имат възможност да подадат проектите си до 24 юли 2015 г., като бюджетът за настоящия прием е 35 млн. евро. За целия програмен период е 76 млн. евро „В този програмен период една от новостите е, че за първи път бенефициентите ще могат да подават заявленията си за кандидатстване по електронен начин. За разлика от предходните приеми, Националната служба за съвети в земеделието ще изготвя безвъзмездно бизнес-плановете на бенефициентите”, каза анева.

Тя изрази надежда, че службата ще бъде изцяло в подкрепа на фермерите, които имат нужда . „В стария програмен период НССЗ изготви близо 16 000 проекта по различни мерки и заявления. Одобрените от тези 16 000 са над 14 000, като неодобрените с а само тези, за които е липсвал достатъчен бюджет”, обясни министърът и подчерта, че службата трябва да стане основен партньор на българските фермери в администрирането, подготовката и участието им в различните схеми за подпомагане.

„Смятам, че службата в този програмен период ще покаже потенциала, който има и ще бъде партньор за успеха в кандидатстването на фермерите. Работим в насока да укрепим капацитета й, за да може фермерите да получават истинска подкрепа и това да не им струва нищо, от средствата, които получават”, категорична бе Десислава Танева. Тя подчерта, че статистиката от стария програмен период показва, че 1 лев, похарчен от Националната служба за съвети в земеделието относно разходите по подготовка на проекти и административния капацитет, е донесъл 45 лева приходи от подпомагането на земеделските производители.

Министърът на земеделието обясни, че 5685 договора са сключени по мярка 112 „Създаване на стопанства на млади фермери” от Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. Към момента са разплатени над 80 % от тях. „Част от тези, които са разплатени включват и авансови плащания. Всеки бенефициент с отделен договор, по която и да е мярка, трябва да си провери задълженията и да ги приключи в срок. По мярка „Млад фермер”, включително и при новата програма, подпомагането е 25 хил. евро, половината, от което се плаща авансово, а останалата половина след изпълнението на бизнес плана”, каза ще министър Танева.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *