КултураНовини

Франция ще предлага "убежище" за световно културно наследство

Планира се създаване на Европейска база данни на откраднати културни обекти

Франция ще предлага “убежище” за световно културно наследство, пише британското издание Гардиън, цитирано от bTV.

Жан-Люк Мартинез, директор на Лувъра, е начертал план от 50 точки, който цели да защити световното културно наследство. Тактиката е изготвена по искане на френския президент Франсоа Оланд.

Една от главните точки в този план е Франция да предлага „убежище” за културни артефакти и изкуство, които са изложени на опасност, като тази точка ще влезе в сила веднага.

Други предвиждани мерки са създаване на Европейска база данни на откраднати културни обекти, кактои Европейски център за мониторинг, който да предотврати нелегалната търговия с изкуство. Според Жан-Люк Мартинез около 20 процента от всички финанси на „Ислямска държава” идват от продажба на антики.

Мартинез изрази надежда пред френски медии, че планът му ще бъде приет в цяла Европа или от Юнеско.

Друга важна част от плана на Мартинез е създаването на специален фонд за реставриране и консервиране на застрашени антики, както и програма за обучение на археолози в Ирак и Сирия.

Предвижда се и създаването в градините „Тюйлери” на специален мемориал за Калед ал-Асаад, кураторът в Палмира, който беше убит от джихадисти на „Ислямска държава”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *