Новини

Бриджстоун представя първите гуми, произведени изцяло от естествени каучукови компоненти

Компанията ще продължи изследванията си върху гуаюла и различни други суровини

Бриджстоун обяви, че успешно са създадени гуми за леки автомобили, при които 100% от естествените каучукови компоненти са произведени от гуаюла* – пустинен храст, който расте предимно в сухи региони. Създадени в техническия център на Бриджстоун в Япония, гумите са единствени по рода си, защото са произведени от естествен каучук от растението гуаюла, отглеждано в изследователския център за био-каучук (BPRC) на компанията в Меса, Аризона, САЩ.

Като част от глобалните усилия на компанията, в началото на лятото Бриджстоун създаде подобни гуми за леки автомобили и в Рим, Италия. При тях всички основни компоненти от естествен каучук на гумата, вкл. протекторът, стената и бортът са заменени с естествен каучук от гуаюла, отгледана и добита от Бриджстоун.

Търсенето на гуми се очаква да нарасне във връзка с глобалния ръст на населението и навлизането на все повече автомобили в развиващите се страни. Днес около 90% от естествения каучук се извлича от каучуковото дърво Hevea Brasiliensis, което се отглежда предимно в тропическите райони на Югоизточна Азия. Бриджстоун, който е водещ производител на гуми и каучукови изделия в света, продължава да инвестира и подпомага изследователски и развойни дейности в търсене на нови и по-устойчиви източници на естествен каучук, с цел да се намали свръхпроизводството на естествен каучук в определени региони.

Естественият каучук е основната суровина, използвана за производството на гуми в света и от нея са необходими големи количества. Бъдещите изследователски начинания на Бриджстоун ще се фокусират върху оптимизирането на съдържанието на естествен каучук в растението гуаюла, както и върху приложението й за различни видове гуми и каучукови съединения.

Гуаюла расте в югозападната част на САЩ и в Мексико, а естественият каучук от гуаюла е биоматериал на растителна основа, подобен на естествения каучук, извличан от каучуковото дърво Hevea Brasiliensis. Тъй като гуаюла се среща в сухите региони, за разлика от тропическите райони, където расте каучуковото дърво Hevea Brasiliensis, по-нататъшният добив на каучук от гуаюла се очаква да допринесе за диверсификацията на източниците на естествен каучук.

След като закупи парцел земеделска земя в Елой, Аризона, с площ от 114 хектара, или приблизително 281 акра, Бриджстоун Груп създаде изследователска ферма за прилагане на съвременни практики и техники за отглеждане на гуаюла. Фермата за изследване на селскостопански операции на Бриджстоун беше открита през септември 2013 г. Година по-късно (през септември 2014 г.) Бриджстоун даде началото на BPRC и изготви всички процеси, необходими за разработването на естествен каучук от гуаюла за приложение при гумите, в т.ч. научно-изследователска и развойна дейност и експериментално производство.

Бриджстоун Груп ще продължи изследванията си върху гуаюла и различни други суровини, за да постигне дългосрочната си екологична визия за преминаване към 100% устойчиви материали** на гумите до 2050 г.

*Гуаюла е храст, който расте в сухите региони на югозападната част на САЩ и северно Мексико. Естественият каучук се съдържа в корите и корените на растението.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *