Новини

Усвоени са около 83% от бюджета на ПРСР

Интензитетът на разплащане ще бъде най-висок в последната седмица на ноември и първите две седмици на месец декември

2,6 млрд. евро са усвоени по Програмата за развитие на селските райони. Това представлява около 83 на сто от нейния бюджет, заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева. По думите й плановете са усвояемостта по програмата да достигне 92-93%.

Според нея интензитетът на разплащане ще бъде най-висок в последната седмица на ноември и първите две седмици на месец декември. Тогава се планира да се случи разплащането най-вече с общинските проекти. Министърът обясни, че става дума за селските общини, които са имали договори с Държавен фонд „Земеделие“ по програмата.

По думите ѝ, от всички общини, само десет проекта не са подадени, от общо 1 249, са подадени по т.нар. общински мерки, като заявление за плащане.

„Ние следим дали някои от тези проекти изобщо има възможност да бъде завършен и ще реагираме, но към момента няма такива данни”, поясни министър Танева, цитирана от Българското национално радио.

Тя обобщи, че до края на годината, от парите по програмата за селските райони, се очаква още 8% от целия бюджет да бъде разплатен.

„Готвим още едно облекчение, което скоро ще стане факт, извънредният прием по Мярка 121, с цел оптимизация и повишаване на ефективността на прилагането на програмата. Ще допуснем срок до 30 ноември за подаване на заявления за плащане, предвид това, че имаше 1 006 проекта, които бяха подадени. Близо 900 проекта ще бъдат контрактувани, една част под условие на бюджета, зад а има възможност спокойно да си извършат сделките и покупките”, добави Танева.

Във връзка с това колко мерки ще бъдат отворени до края на годината, тя допълни, че от вчера има издадена заповед.

„Отваряне прием по Мярка 4.2, това е за преработвателната индустрия. Приемът на заявления ще започне от 30 ноември и ще продължи три седмици, с което ще приключим тази година с новата програма за развитие на селските райони”, каза още министърът на земеделието и храните.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *