Новини

Разривът между Северна и Южна България се задълбочава

София за четвърта поредна година е в самостоятелен клъстър, т.е тя няма никакви сходства с нито една от останалите области в страната

Запазва се тенденцията за сериозни различия между столицата и останалите области в страната. Това е един от изводите в изследване на Института за пазарна икономика /ИПИ/ за социалното и икономическо състояние на областите в България. 

София за поредна година се отличава неимоверно от останалата част от страната. Тя е единствената област с много добро социално-икономическо състояние. София за четвърта поредна година е в самостоятелен клъстър, т.е тя няма никакви сходства с нито една от останалите области в страната. Това каза в предаването „Преди всички“ на БНР главният икономист в ИПИ Десислава Николова. Тя подчерта, че разривът между Северна и Южна България не само се запазва, но се задълбочава. 

“В Северна България са и областите, които все още не успяват да възстановят своите трудови пазари от кризата. В някои от тях дори заетостта остава под критичните 40%. Такива лоши примери са Видин, Враца, Силистра, Ловеч”.

Според Десислава Николова една от причините за лошото икономическо и социално положение в Северна България се дължи на липсата на инвестиции. По думите й големите икономически центрове, особено след 2009-та година, са в Южна България. Икономистът каза още, че големи компании се отказват да инвестират у нас заради липсата на квалифицирана работна ръка.

От ИПИ установяват, че там, където икономиките са по-силни, има и много по-сериозни проблеми с престъпността. “Там престъпността е една от най-високите. Съответно местните правосъдни системи работят много бавно и неефективно. Делата се разглеждат в много по-дълъг срок, натовареността на съдиите е много по-голяма от средната за страната. Делът на съдебните дела, които завършват относително бързо, е много нисък”.

Акад. Петър Иванов,  директор на Демографския институт на Българската академия на науките и изкуствата, от своя страна каза в предаването “12+3”, че в контекста на крайно бедната провинция всичко в София е свръхлуксозно.  Относно икономическото неравенство на регионите, регистрирано в изследването на ИПИ и изоставането на северните спрямо южните. 

“Тези региони – Видин и Силистра са в плачевно състояние. Оттам тръгва един поток от хора, 20-25 хиляди души годишно, млади хора, тези села и градове се обезлюдяват, населението там изчезва и те се превръщат в гета. Става дума и за неравенство в сферата на здравето и в смъртността. Смъртността в София е 11 промила, средната за България е 14 промила а във Видинския край е 39 промила, значи във Видин хората умират четири пъти повече отколкото в София. /…/ Неравенството се увеличава и води до дискриминация, до “малтретиране” на отделни райони.”, коментира Иванов. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *