Новини

Панел от Берлинската стена става символ на обединена Европа пред сградата на ЕК в Брюксел

Автентичното парче е високо 3,6 м и тежи 3 тона, а върху него има графит с изображение на американския президент Джон Ф. Кенеди

Панел от Берлинската стена пред централата на Европейската комисия в Брюксел ще оживи спомена за един от историческите мигове на обединение на Европа, съобщават от ЕК.

Заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева, министърът на финансите на Германия Волфганг Шойбле и европейският комисар Гюнтер Йотингер откриха пред основната сграда на ЕК “Берлемон” реставриран блок от Берлинската стена. За ключовия момент от тържеството – “откриването” на панела под звуците на химна на Европа – “Одата на радостта” – се присъедини президентът на Европейската комисия, Жан-Клод Юнкер. Тържествената церемония отбелязва годишнината от падането на стената, която физически и символично разделяше Европа през Студената война, и 25-тата годишнина от Обединението на Германия.

Автентичното парче е високо 3,6 м и тежи 3 тона, а върху него има графит с изображение на американския президент Джон Ф. Кенеди. То ще бъде постоянно изложено в пешеходното пространство пред входа на сградата на ЕК като символ на разширена и обединена Европа.

Заместник – председателят на ЕК Кристалина Георгиева заяви: “Падането на Берлинската стена беше исторически момент за Германия и за цяла Европа. От днес това парче от историята ще стои пред централната сграда на Европейската комисия, за да ни напомня защо всички днес сме тук – за да пазим мира, просперитета и единността на континента.”

Германският финансов министър Волфганг Шойбле, който е сред подписалите Договора за обединението на Германия през 1990 г. от името на федералното правителство, каза: “Трябва винаги да помним, че Германия успя в обединението си, защото Европа също искаше нейното разделение да бъде преодоляно. Днес отново трябва да работим заедно, за да преодолеем предизвикателствата, които могат да бъдат посрещнати успешно, само ако ние европейците обединим силите си.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *