Новини

Производител на биологичен мед, спечели Европейската награда за млад фермер

Европейски конгрес на младите земеделски производители в Европа, който се проведе на 6-7 април в Брюксел

Българският участник Петко Симеонов – производител на биологичен мед, спечели Европейската награда за млад фермер с проекта си за дистанционно управление на пчелни семейства чрез интегрирана ИТ система. Това стана по време на Третия Европейски конгрес на младите земеделски производители в Европа, който се проведе на 6-7 април в Брюксел, под егидата на Групата на Европейската народна партия в Европейския парламент.

Българският представител бе излъчен след проведен национален конкурс за Европейската награда за млади фермери, организиран от евродепутата Владимир Уручев (ЕНП/ГЕРБ) през 2015 г. в София, в партньорство с Министерство на земеделието и храните,  Националната служба за съвети в земеделието и Националната асоциация на младите фермери в България. 

Европейският конгрес на младите фермери е най-мащабното събитие, посветено на младите земеделски производители от цяла Европа. В тазгодишното издание на Конгреса  се включиха повече от 200 фермери от общо 17 държави-членки. Събитието е признание за ролята на младите земеделци за бъдещето на аграрния сектор и платформа за обмен на добри практики и опит, създаване на контакти между тях самите, както и с представители на агробизнеса и Европейските институции.

След края на конгреса, българският евродепутат, Владимир Уручев сподели: „Проектите, които ни бяха представени днес са доказателство, че технологичната революция не подминава и селското стопанство.  Младите земеделски производители са носители на новаторски идеи за настоящето и бъдещето на този отрасъл в Европа и затова ние политиците трябва по-често да се вслушваме в техните предложения и с нашите решения да улесняваме, а не да усложняваме работата им”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *