ЗемеделиеНовини

Подписани 842 договора по подмярка 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски стопани“ на ПРСР

780 млади земеделски стопани вече са получили първото плащане по договорите си

Към момента са подписани 842 договора по подмярка 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски стопани“ от мярка 6 „Развитие на стопанства и предприятия” от Програмата за развитие на селските райони за периода (ПРСР) 2014-2020 г. Това съобщи по време на специална пресконференция изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Румен Порожанов. Той допълни, че приключва процедурата по одобрение и за други 219 проекта, по които предстои до дни подписване на договори. Това означава, че общо 1061 договора, попадащи в рамките на бюджета по подмярката, са готови за приключване“, допълни Порожанов.

Отказани или оттеглени от бенефициентите проекти са 162, по 132 заявления комуникацията с бенефициентите продължава. Заради сигнали за нередности ДФ „Земеделие“ е спрял близо 40 договора, уточни Порожанов.

780 млади земеделски стопани вече са получили първото плащане по договорите си, като само в рамките на тази седмица са платени субсидиите на 220 млади фермери.

Първите 1 400 договора, които влизат в 120-процентния бюджет по подмярката, ще бъдат приключени до дни, стана ясно още на пресконференцията. По думите на изпълнителния директор в началото на следващата седмица ще е готов анализът колко заявления допълнително ще бъдат договорирани на базата на отказаните и оттеглени проекти, като техният брой ще бъде не по-малко от 180.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *