Новини

България е на 39-о място по иновации в света

Швейцария е най-иновативната държава в света, показва проучването Global Innovation Index 2015

България е на 39-о място по иновации в света. Страната ни е причислена към групата на държавите с високи средни приходи и е изпреварена от Унгария, Словакия, Барбадос и Литва, но е пред други две държави от ЦИЕ – Хърватия и Черна гора, а след нея остават още Чили, Саудитска Арабия, Молдова, Гърция и Полша. Подробната разбивка на индикаторите показва изключително разнородна картина за представянето на страната. Тя заема 21-ва позиция в света в категорията „Ефективност на инвестициите“, но едва 49-а в категорията „Инвестиционни вложения“.

Освен това по показателя „Удовлетвореност от пазара“ държавата заема 61-ва позиция, а по показателя „Инвестиции“ – едва 101-во място, съобщава econ.bg. По показателя „Инфраструктура“ страната се класира на предпоследно място от страните от ЕС и на 53-то място в света, като по критерия „Информационни и комуникационни технологии“, който влиза в общата оценка на инфраструктурата, България заема 81-ва позиция. Най-ниската позиция на страната е по показателя „Поглъщане на знание“, където тя заема 102-ро място в света. Въпреки това държавата се представя относително успешно по показателите „Екологична устойчивост“ (26-о място в света) и „Въздействие на знанието“ (18).

Швейцария е най-иновативната държава в света, показва проучването Global Innovation Index 2015, проведено от Johnson Graduate School of Management към университета Cornell, INSEAD и Световната организация за интелектуална собственост. Страната е получила 68,30 точки от общо 100, като така се задържа на лидерската позиция за четвърта поредна година. Класацията е оценила общо 141 икономики според 79 индикатора, като държавите са разделени в три големи групи в зависимост от приходите в тях, съответно на страни с високи, високи средни и ниски средни и ниски приходи, а освен това те се делят и по региони, и в зависимост от това дали са ефективни или неефективни иноватори. Челната петица в общото класиране се допълва от още 3 европейски държави – Великобритания (62,42 точки), Швеция (62,40) и Нидерландия (61,58), както и от САЩ (60,10).

Въпреки че Съединените щати заемат 5-а позиция в общото класиране, страната е лидер в категорията „Качество на иновациите“, което се измерва посредством оценяване на „представянето на висшите учебни заведения в дадената държава, обхвата на научните публикации и международното измерение на приложението на патентите“. В челните позиции в групата на страните с високи приходи попадат още Великобритания, Япония, Германия и Швейцария. Анализаторите посочват, че по този показател страните със средни приходи скъсяват дистанцията до групата на богатите държави. Лидер в групата на икономиките с ниски приходи е Китай, следван от Бразилия и Индия, като при вторите се наблюдава подобряване на висшето образование.

Според доклада като цяло технологичната дупка между развитите и развиващите се икономики по света се редуцира. Сред причините за това е, че все повече възникващи пазари се представят по-добре в сферата на високотехнологичното производството спрямо общото си ниво си на развитие, като тук се отличават Армения, Китай, Грузия, Индия, Йордания, Кения, Малайзия, Молдова, Монголия, Уганда и Виетнам. „Те, както и други държави, са осъзнали, че само внасянето на технология вече не е достатъчно, за да се поддържа висок икономически растеж; вместо това, иновациите са от решаващо значение за догонване на лидерите“, посочват анализаторите.

Освен някои държави със средни приходи, представящи се по-добре от средното за групата си, регионалните класирания също открояват изненадващи иновативни лидери. Челните три позиции в Субсахарска Африка са заети от Мавриций, РЮА и Сенегал, в Централна и Южна Азия иновативните лидери са Индия, Казахстан и Шри Ланка, а Кипър заема втората позиция за региона на Северна Африка и Западна Азия, като страната е изпреварена от Израел, но има повече точки от Саудитска Арабия. Анализаторите отбелязват още, че освен лидерите в Субсахарска Африка регионът като цяло се представя изключително добре, а Буркина Фасо, Кения, Малави, Руанда и Сенегал отбелязват значителен прогрес в частност.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *