НовиниУслуги

Министър Ангелкова: Очакваме туристите в България от април до септември 2016 г. да надхвърлят 8 милиона

Растат и приходите – през първите 7 месеца на 2016 г.

Очакват се официалните данни на НСИ за месец септември, но прогнозите са, че само за активния летен сезон цифрата на чуждестранните туристи ще надхвърли 6 млн. души. Ако към тях се прибавят и българите, общият брой на туристите ще надхвърли 8 млн. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на дебата за кадрите в туризма „Професионалното развитие в туристическия бранш – предизвикателства и възможности”, организиран от в. „24 часа“. По думите й това са предварителни данни на база песимистична прогноза, която е напълно възможно да бъде надхвърлена.

“Много положителен знак е, че разширихме крилата на летния сезон и през април и май ръстовете надхвърляха 20%”, подчерта министър Ангелкова. Растат и приходите – през първите 7 месеца на 2016 г. те са се повишили с близо половин милиард лева и са над 3,4 млрд. лв., което е ръст от 15% спрямо този период на 2015 г.

Според министъра на туризма основното предизвикателство сега е да се надгради постигнатото, като се насърчат инвестициите в материалната база и кадрите. “В туризма е нужен качествен персонал, за да продължи растежът, но за това са необходими работещи мерки по цялата хоризонтална структура на отрасъла”, акцентира Николина Ангелкова. Тя припомни още, че по данни от World Travel and Tourism Council за 2015 г. броят на директно заетите в туризма у нас е над 92 хил., но основен проблем остава липсата на целогодишна заетост в сектора.

Сред проблемите е и фактът, че за 20 години в България са направени инвестиции за около 18 млрд. евро в изграждане на материална база, а във вузовете със специалност туризъм са подготвени едва 12 хил. специалисти. Остър недостиг има в изпълнителските позиции – пикола, камериерки, сервитьори, рецепционисти, бармани, почистващ персонал и пр. От друга страна, чувствителен дефицит се забелязва и за специализирани кадри, за нови и т.нар. „редки“ специалисти (за голф, гурме, СПА услуги и др.)

“Важна стъпка напред в преодоляването на тези проблеми бе създаването на Междуведомствения съвет за кадрите в туризма, в рамките на който всички ангажирани институции търсят дългосрочно решение на проблемите”, подчерта Николина Ангелкова. Към него вече функционират четири тематични работни групи: програми за обучение; възможности за стажове и квалификация; трудова миграция; кариерно развитие и социални аспекти.

Друга сериозна крачка за привличане на персонал бе приемането на Правилника за прилагане на Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност. Чрез него стана възможно наемане на кадри от трети страни за потребностите на туризма по облекчена процедура. Благодарение на промените ще могат за първи път да се ангажират сезонни служители с разрешения за работа до 90 дни, стана ясно по време на форума.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *