НовиниУслуги

62% от работодателите в България изпитват затруднения да запълнят своите свободни работни места тази година

За сравнение, през 2015 година, процентът на български работодатели, споделили такива трудности е бил 50%

Годишното проучване за недостига на таланти на ManpowerGroup България, което беше обявено днес, показва, че 62% от работодателите в България изпитват затруднения да запълнят своите свободни работни места тази година. Данните са от национално-представително проучване сред 621 работодатели в България. За сравнение, през 2015 година, процентът на български работодатели, споделили такива трудности е бил 50%.

Мнозинството от българските работодатели, участвали в проучването (62%), заявяват, че изпитват подобно ниво на трудност в намирането на подходящи кандидати, както и през миналата година. 24% от анкетираните, обаче, считат, че тази година им е по-трудно. Ситуацията се е улеснила при 6% от работодателите.

Основните причини, посочвани от работодателите в България, за срещаните трудности при запълване на свободни позиции, са: на първо място с 32% липса на изискваните т.нар. твърди умения (например квалификации, свързани с определени задачи, ИТ умения, или езикови и математически умения); 30% – липса на кандидати и на трето място – 13% – липса на изискваните т.нар. меки умения (професионализъм, ентусиазъм, междуличностни умения, гъвкавост/адаптивност). Липсата на опит у кандидатите се посочва като причина за недостига на таланти от 12% от работодателите. Едва 11% от наемащите, посочват, очакването от страна на кандидатите за по-високо от предлаганото възнаграждение. 

За справяне с трудностите при намирането на хора, българските работодатели използват няколко стратегии. Най-голяма част – 50% – предоставят допълнително обучение и развитие на настоящия си персонал. На второ място, работодателите посочват наемането на хора извън традиционния набор от таланти – по-възрастни, или по-млади от обичайното, служители. Eдна трета от работодателите (33%), използват аутсорсинг на дейности, а 30 процента предлагат по-високо възнаграждение на наетите, а 29% – предлагат допълнителни екстри. 22% казват, че променят съществуващите работни модели – например гъвкава, или дистанционна работа. Само 9% от анкетираните твърдят, че не следват никакви стратегии, а 2 процента заявяват, че не знаят.

„Тази година най-търсени от работодателите в България са квалифицираните работници, които сменят мястото си в класацията с инженерите, които бяха най-дефицитни през миналата година. ИТ талантите са на 10то място през 2016 година, спрямо 4та позиция през 2015 г. Търговските представители и ръководителите проекти са сменени от общи работници и оператори производство. И тази година, дисбалансът между търсените и предлаганите умения е на доста високо ниво. 

За да бъдат успешни, бизнес организациите трябва да обърнат по-голямо внимание на изготвянето и следването на стратегии за преодоляване и предотвратяване на недостига на таланти. От друга страна, кандидатите е добре да са готови да учат непрекъснато и да се развиват, така че да бъдат конкурентоспособни.,” коментира Надя Василева, управляващ директор на ManpowerGroup България.

Най-търсените професии за 2016 г. в България

1.Квалифицирани работници

2.Инженери

3.Шофьори

4.Работници в сферата на ресторантьорството и хотелиерството 

5.Лекари и други здравни професионалисти

6.Мениджъри (мениджмънт / корпоративни)

7.Работници

8.Оператори производство / оператори на машини

9.Счетоводители и финансисти

10.IT персонал

Най-търсените професии за 2015 г. в България

1.Инженери

2.Квалифицирани работници

3.Мениджъри

4.ИТ персонал

5.Счетоводители и финансисти 

6.Шофьори

7.Лекари и други здравни професионалисти 

8.Търговски представители 

9.Ръководители на проекти 

10.Работници в сферата на ресторантьорството и хотелиерството 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *