КултураНовини

Подготовят за ремонт паметника на Шипка

Започва подготовка за ремонта на паметника “Шипка”. Специалисти вече правят обследване състоянието на бронзовата статуя на лъва. Заради мерки за сигурност, през днешния ден паметникът бе затворен за посетители. Самата подготовка за обследването продължи почти една година, припомня БГНЕС.

За да проникнат в бронзовата статуя на лъв, специалистите демонтираха специално оставения от конструкторите на лъва ревизионен отвор, който се намира над левия хълбок. Самият лъв е отлят от бронз и е съставен от 28 части. Статуята е висока 4 метра и дълга 8.

Екип от научни работници е взел проби от металната отливка на паметника, изследват се фугите и крепежните елементи. Отделни конструктивни части от паметника се заснемат с рентген, за да се разбере какво е тяхното състояние. Опасението на учените е дали през годините металната конструкция вътре в лъва не е ерозирала, което да наложи демонтирането на скулптурата за нейната реконструкция.

2 thoughts on “Подготовят за ремонт паметника на Шипка

  • Това ще си е доста трудоемка дейност, изискваща сериозна инженерна мисъл. Дано работниците се справят и най-вече да не се наложи да се кърти нищо, че тогава вече става сложно.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *