post

Когато във входа се налага да се реши въпрос с авария във водопроводната мрежа, обикновено настъпва пълен хаос и неразбирателство

Дали се дължи на манталитета или е някаква пропаст между поколенията, не може да се каже със сигурност, но е факт, че когато във входа има обща авария, конфликтите ескалират. Колкото и събрания да се организират тогава, резултатите са едни и същи – някой е недоволен, друг не е съгласен, трети отказва да съдейства. Проблемите се задълбочават, а когато се касае за водопроводната мрежа, то рано или късно всички съжаляват за отлагането.

И все пак има съседи, които не го осъзнават или просто са свикнали да живеят в мизерни условия. За сметка на онези, които често поддържат жилищата си и влагат сериозни суми за ремонти. Техните притеснения са най-големи, защото течовете съсипват съграденото от тях.

За да се пристъпи към действия, водопроводчиците ще ви посъветват да се обърнете към професионална кърти, чисти и извозва фирма, или поне да имате под ръка координатите им, защото вероятно ще се наложи да разчитате на тях. После трябва да има осигурен достъп до всички апартаменти, за да се инспектира конкретната причина за аварията, и където е необходимо – да се отстрани.

При отказ това да се случи, влиза в сила Законът за управление на етажната собственост. Той предвижда и по-радикални мерки, като извеждане на собственика на имота от сградата, ако излага на опасност околните и нарушава правилника на Общото събрание за вътрешния ред в блока. Редно е предварително да бъде уведомен писмено, че може сам да прекрати нарушението си и да участва в разрешаването на казуса. Ако продължава да е против, значи може да бъде принуден да напусне за срок до три години, както предвиждат нормативните разпоредби.

Консултацията с адвокат не е излишна, защото трябва да се изчистят добре детайлите около този спор, макар и доста често срещан напоследък. В много от блоковете предпочитат да си затворят очите и да преглътнат последствията, отколкото да започнат война с проблемен съсед. Това си има не само плюсове, но и минуси и по-скоро не е приемлив вариант.

Затруднената комуникация не бива да ви отказва – може пък точно тя да се окаже ключът за преодоляването на сложната ситуация при вас. Важно е на всяко събрание добре да се разясни какви са рисковете, до какво води забавянето при авария, как средствата за ремонт могат да скочат двойно и т.н. подробности, които биват подценявани.

One thought on “Как се действа с проблемните съседи при обща авария

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *