НовиниОбразование

Срокът за кандидатстване за наградите „За жените в науката“ се удължава с 30 дни

Жените учени в България разполагат с още 30 дни, за да се включат в надпреварата за 3 награди от по 5000 евро всяка. Новият срок за участие в Националната стипендиантска програма „За жените в науката“ е до 30 април 2018 г. Решението за удължаване на срока бе взето от организаторите – Националната комисия за ЮНЕСКО в България, Софийският университет „Св. Климент Охридски“ и L’Oreal България, поради големия интерес и постъпили запитвания за промяна на крайния срок.

Стипендиите по програмата „За жените в науката“ се отпускат всяка година от 2011 насам с цел да подпомогнат изследователската работа на младите жени учени в България и като стимул за тях да продължат своята научна кариера. В стипендиантската програма за 2017 – 2018 г. могат да участват дами учени от цяла България. Сред основните изисквания са кандидатките да бъдат на възраст до 35 години, да са докторанти или вече да са защитили докторска степен, да се занимават с изследвания в сферата на естествените науки и да разработят авторски научен проект.

Подробна информация за конкурса е достъпна на официалния сайт на програмата: www.zajenitevnaukata.bg. Кандидатките могат да изпратят своите документи за участие по електронен път на: stanislava.nishkova@mfa.bg и zajenitevnaukata@m3bg.com, или по пощата до Националната комисия за ЮНЕСКО в България.

Кандидатурите ще се оценяват от експертно жури от водещи научни специалисти. Лауреатките на програмата ще бъдат обявени и наградени на официална церемония през есента на 2018 г. На нея те ще получат стипендиите си от по 5000 евро, предназначени да подпомогнат тяхната научноизследователска дейност в България.

За осма поредна година официални партньори на Националната стипендиантска програма „За жените в науката“ в България са Софийският университет „Св. Климент Охридски“, Националната комисия за ЮНЕСКО в България и L’Oreal България. Основен медиен партньор на инициативата е сп. „Българска наука“.

Една от стипендиантките ще спечели и възможност да се бори за едно от 15-те международни отличия на L’Oreal и ЮНЕСКО по програмата International Rising Talents. 15-те победителки са селектирани измежду най-добрите стипендианти в националните и регионалните издания на „За жените в науката“ от съответната година. Талантливите носителки на международнoто отличие получават възможността да се запознаят със световни светила в науката и да презентират научните си проекти на международната научна сцена.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *