post

Със старта на ловния сезон тази година, може би вече сте се сетили, че имате още една задача – в тон с новите повели на закона, трябва да си осигурите подходящите заключващи механизми за спусъка при транспортиране. Всъщност това изискване вече е факт от пролетта и горещо ви съветваме да се ориентирате към закупуването на съответния механизъм, според модела на вашето оръжие, защото в противен случай ви грози глоба за неправилното му пренасяне, а проверките за това започнаха. И като говорим за глоба, не си представяйте нещо като фиш от кат до 50 лв, защото по закон размерът й е 500 лв и определено е по-добре да отделите преди това 20 – 30 лв, за да си спестите неприятности в бъдеще.

Трябва да знаете още, че изискването се отнася за всяко оръжие, което пренасяте, а не само за това, което е ваша собственост, ако то не се намира в специално предназначен за целта куфар. Поставянето на предпазител, или частичното разглобяване на ловното оръжие не се тълкуват от закона като обезопасяване такова и съответно, дори и в този си вид, то трябва да бъде снабдено със заключващ механизъм за спусък. Ще приложа и самия текст, за да можете да се ориентирате по-добре в промените:

“§ 35. В чл. 96 ал. 4 се изменя така: „(4) Лицата, получили разрешение за носене и употреба на огнестрелни оръжия и боеприпаси за тях за ловни или спортни цели, пренасят огнестрелното оръжие без поставени в него или в зарядното устройство боеприпаси, а барута и капсулите по чл. 6, ал. 5, т. 1 и 2 – разделно. Оръжието се пренася в затворен транспортен куфар. Дългоцевното оръжие може да се пренася и в калъф със заключващо устройство на спусъка.“

Стигаме и до ключовия момент в тази статия – как да подберем правилния заключващ механизъм за своето оръжие. Както може би се досещате, за да работи добре, устройството трябва да е съобразено с марката и модела на самото оръжие. За да изберете най-подходящия за вас модел, можете да разгледате разнообразните предложения в нашия сайт, където ще научите подробно и какви са разликите между видовете заключващи устройства. Важно е да знаете, че като цяло те се делят на два вида, според начина на работа – с ключ и с код. Тези с ключ по традиция са предпочитани от по-възрастните клиентите, които не искат да се затрудняват със запомнянето на код, докато тези с трицифрен код се купуват повече от съвременните, млади ловци, които не обичат да носят излишни ключове по джобовете си. На който и модел да се спрете, важното е да не отлагате.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *