post

Глутенова непоносимост представлява хронично състояние с особено ясно изразени признаци и симптоми. Интересен е фактът, че доскоро този синдром бе слабо познат у нас и неговото негативно влияние върху здравословното състояние се приписваше предимно на американското население, което по принцип, си носи славата на „затлъстяващо“ и прекаляващо с вредните хранителни продукти. Истината обаче е, че глутеновата непоносимост съвсем не е задължително да се появи в следствие на нездравословен начин на хранене или на прекомерна консумация на така наречените фаст фууд храни.

Какво е глутенова непоносимост и на какво се дължи?

Глутеновата непоносимост се причинява в следствие на неправилното усвояване на глутена от организма. Глутенът сам по себе си представлява специфичен вид глутен. Той се съдържа главно в зърнените хранителни продукти от типа на ръж, пшеница и ечемик. Ето защо е грешно да се смята, че хората, консумиращи твърде много тестени изделия могат да си докарат глутенова непоносимост, защото реално на пазара днес можем да намерим редица видове безглутенов хляб, включително и такъв произведен от оризово брашно. Глутенът създава проблем на човешкото тяло в следствие на своите основни два компонента – белтъците глутенин и глиадин – които са типични главно за житните култури и са особено трудни за усвояване от тялото поради бавното им разграждане. В следствие на този ефект се получава хранително разстройство, което оказва влияние върху метаболните процеси и храносмилането.

По-тежките форми на глутенова непоносимост водят и до пълно изтощение на тялото, като пациентът започва бавно да губи кондиция, сила и енергия в извършването на елементарни ежедневни дейности.

Кои обаче са първите сигнали, че сме си причинили глутенова непоносимост?

Преди да изброим основните признаци за това, че е възможно да страдате от тази хранителна непоносимост, е важно да отбележим, че сама по себе си тя представлява вид алергия. Като такава тя изисква пълното спиране на „дразнещите“ организма хранителни продукти, които водят до следните симптоми:

  • Тежка форма на диария с продължителен период. Този симптом по-често се проявява при децата, но е възможно да се наблюдава и при възрастните. Важно е да разграничим диарията като симптом на глутеновата непоносимост от хранителни разстройства и симптоми на чревни вируси. При последните две състояния диарията се повлиява почти веднага от лекарствени продукти.
  • Коремът е почти постоянно подут без значение кога сте се хранили за последно, както и какво количество вода приемате дневно.
  • По тялото започват да се наблюдават следи от отоци, които нямат реално обяснение като следствие от удар или друго заболяване.
  • В напреднала фаза на глутеновата непоносимост пациентите започват да страдат от хроничен метеоризъм
  • Тялото започва да страда и да се „самолекува“ много по-бавно, поради което се появяват афти, рани, язви, акне и други кожни изражения на заболяването
  • Хроничната умора преминава в състояние на невъзможност да се извършват обичайни стандартни дейности
  • Възможно е и често разболяване поради спад в имунната система и влошаване на общото здраве
  • Зъбите започват да се развалят и дори се чупят по-бързо
  • Лека до средна форма на анемия
  • Болки в мускулите

Глутеновата непоносимост не бива да се подценява, тъй като без намесата на лекар за подобряване на състоянието, може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Разбира се, до назначаване на конкретна терапия пациентът може самооинициативно да премине към режим на хранене без глутен.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *